Persbericht van de Historische Vereniging Nieuwleusen:
Vrijdag 18 november j.l. ontving museum Palthehof in Nieuwleusen 35 leerlingen van groep 1 en 2 van GBS De Uitleg uit Dalfsen. 
 
De leerlingen hadden in de klas van juf Hermien het thema “Vroeger” – De Tijd van Opa & Oma behandeld. Voor de nodige praktijkervaring reisden de kinderen o.l.v. grootouders, ouders en leerkrachten naar museum Palthehof. 
Onderwijsactiviteiten gericht op erfgoedprojecten
 
"Waarom heet deze krant De Dalfser Marskramer?"
"Hoe komt de winkel aan de Grote Markt aan de naam De Marskramer?"
 
"Thijs ten Kate, is een kleine, vriendelijke man, altijd een pet op. Elke 6 weken op vrijdag komt  hij naar de boerderij. Thijs verkoopt allemaal spulletjes die vader en moeder en opa nodig hebben: knopen en garen en mattenkloppers, en karbiezen, en nog veel meer. Ze noemen hem een marskramer, Thijs vervoert zijn handelswaar in een kruiwagen met een houten wiel met een ijzeren hoepel eromheen. In de zomer is het duwen van de kruiwagen best zwaar als het zandpad naar de boerderij droog en zanderig is, in de herfst is het lastig door de modderpoelen, en in de winter houdt Thijs echt niet van sneeuw en ijs. Zeker op zijn klompen is het te glad om goed vooruit te komen. Maar zo valt er altijd wel wat te vertellen over het weer, en moeder voelt wel aan dat een koppie koffie met gekookte melk er wel in gaat. Thijs z’n vader Freek was ook al marskramer, hij had zijn koopwaar in een mand op z’n rug."
 
Op 13 tm 16 september van 9 - 12 uur kwamen de leerlingen van de groepen 3 en 4 (6 -7 jarige leerlingen) naar Museum Palthehof om zelf te ervaren hoe 100 jaar geleden de timmerman, rietdekker, marskramer, naaister, bezemmaker, imker, melker, schoenmaker, weefster en meubelmaker hun werk deden.