Kleuters in het museum

Persbericht van de Historische Vereniging Nieuwleusen:
Vrijdag 18 november j.l. ontving museum Palthehof in Nieuwleusen 35 leerlingen van groep 1 en 2 van GBS De Uitleg uit Dalfsen. 
 
De leerlingen hadden in de klas van juf Hermien het thema “Vroeger” – De Tijd van Opa & Oma behandeld. Voor de nodige praktijkervaring reisden de kinderen o.l.v. grootouders, ouders en leerkrachten naar museum Palthehof. 
 
Voor deze kleintjes van 4 tot 6 jaar waren passende activiteiten bedacht. Eerst mochten de meisjes mooie kanten mutsen op en de jongens petten en hoeden, en toen moest er de rest van de ochtend gewerkt worden in groepjes van 6. 
In het klasje gingen de leerlingen met griffel en krijt paddestoelen en kabouters tekenen op hun lei, in de museumkeuken moesten koffiebonen worden gemalen, de kinderen moesten de appeloogst van juf Frieda wegen op echte weegschalen met losse gewichten, en zelf werden ze gewogen op de bascule in de museumwerkplaats. Vervolgens mochten ze een berkenkabouter of paddestoel verven, er waren twee echte imkers die hen vertelden over de bloemetjes en de bijtjes, en mochten ze honing proeven, en er was echt speelgoed uit de jeugd van opa & oma waarmee geknikkerd en gepuzzeld werd. In het ‘speelkwartier’ was er warme chocolademelk op het petroleumstel, en had opa Bert de knieperties klaar – daar kwam die heerlijke zoete geur in het museum vandaan.
 
Deze groep kinderen bracht het totaal dit kalenderjaar op 291 leerlingen! Zij waren de eerste basisschool vanuit de kern Dalfsen.