INHOUD JAARGANG 35, NUMMER 1, MAART 2017

 

“Goed veur de dag komen; kleding en mode tussen Reest en Vechtdal” is de titel van de thema-tentoonstelling in museum Palthehof in 2017. Naar aanleiding daarvan een verhaal met herinneringen aan bijzondere momenten rond het krijgen van eigen kleding, de beschrijving van de kledingfabrieken Delana in Dedemsvaart en Derofa in Nieuwleusen. 
Als vervolg op een vorig artikel nu herinneringen van Arend Jan Evertsen en Arie Kamerman aan hun werkzaamheden in dienst van de Coöperatieve Landbouwvereniging vanaf omstreeks 1955, de fusie met de Coöperatieve Landbouwvereniging in Balkbrug tot NIBA en daarna de Landbouwbank Meppel, tot hun pensioen omstreeks 1995.
Personeelsfoto ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum in augustus 1955 van de Coöperatieve Landbouwvereniging.
In “Het verhaal achter de honingpers” vertellen Berend en Johan Hoes over de grote houten honingpers waarmee hun vader jaarlijks de honingoogst verwerkte, waarbij zij gevaarlijke hand en spandiensten moesten verrichten. Daarop aansluitend het gedicht van Lenze L. Bouwers “Natuurhoning“.
Eerste verhaal uit een vervolgserie van Evert Dijk (1914-1982), die opgroeide in de Vinkenbuurt in de tijd dat de omgeving daar nog grotendeels uit woeste gronden bestond. De verhalen, die zijn jeugdjaren thuis en op school beschrijven, zijn een vertaling in het Nederlands van de eerste hoofdstukken van het in dialect geschreven boek “Als de dag van gisteren”. 
“Proatende peerde” is een spannend verhaal van de man van Riek van de Vegt, overgenomen uit De Breef, 1987.