INHOUD JAARGANG 36, NUMMER 1, MAART 2018

Jenni Veijer vertelt over haar eerste naailessen en de latere opleidingen die zij met succes afrondde. Als veelzijdig vakvrouw heeft zij heel veel vrouwen in Nieuwleusen naailes gegeven en de vaardigheden bijgebracht voor het maken van kleding die paste in het eigentijdse modebeeld. René Fokkert vertelt over de familie Kragt, die hier al vanaf de verdeling van de Leusener Marke in 1639 wonen “op het vijfde perceel”. De laatste bewoner met de naam Kragt overleed in 2009. Daarmee kwam een eind aan de ononderbroken reeks van generaties die woonden op wat nu Westerveen 39 is. In het vervolgverhaal van Evert Dijk lezen wij hoe hij als zesjarig jongetje in 1920 mee ging naar de kerk en zijn fantasie met hem aan de haal ging. In het verhaal “Met de stoomtram“ van Aartje Schoemaker ervaart een kleine jongen de reis naar Zwolle als een groot avontuur: “Bi’j de Vechtbrugge vund’n de kienderties ‘t ’n mirakel det ze boom’n ’t water zweefd’n.”.

 INHOUD JAARGANG 36, NUMMER 1, MAART 2018

Gé Evertsen-Boer vertelt hoe ze als 5-jarig kind meemaakte dat de dijken doorbraken toen ze met haar ouders op Schouwen-Duiveland woonde. Dat is inmiddels 65 jaar geleden, maar die gebeurtenis heeft diepe indruk op haar gemaakt.

René Fokker vertelt over de familie Kragt, die hier al vanaf de verdeling van de Leusener Marke in 1639 wonen “op het vijfde perceel”. De laatste bewoner met de naam Kragt, Jentje Westerman-Kragt, overleed in 2009. Daarmee kwam een eind aan de ononderbroken reeks van generaties die woonden op wat nu bekend is als Westerveen 39.

In de omgeving van Nieuwleusen zat veel ijzeroer in de grond. Verschillende mensen vertellen wat ze hierover weten. De redactie is weer op sterkte. De nieuwe redactieleden stellen zich voor en er is een verslag van de prachtige schenking schilderijen en tekeningen van Jan Masselink. Afsluitend deel 4 van Evert Dijk en de Vinkenbuurt.