De oorlogsjaren in ons dorp en de regio

Primeur, Toneelgroep Oese Volluk Speelt de komedie "OPOE IN THE WAR" donderdag 16 januari.

De toegang is gratis (uitsluitend) voor de leden van de historische vereniging Ni'jluusn van Vrogger.

Toneelgroep Oese Volluk Speelt de komedie "OPOE IN THE WAR"

Toneelgroep Oese Volluk gaat dit keer terug in de tijd omdat ons land 75 jaar geleden bevrijd werd. Tijdens het toneelstuk zijn we te gast in het werkplaatsje van Evert Eijkenaar. Dit hoort bij de houtzagerij van Johanna en Evert die wat afgelegen ligt aan de bosrand.

Adrianus is een oude schoolkameraad van Evert en is één van zijn grootste klanten. Wanneer de tweede wereld oorlog uitbreekt is de vriendschap voorbij, omdat Adrianus lid is van de NSB. Adrianus blijft hout bij Evert bestellen en zorgt er ook voor dat de Duitsers hout bij hem bestellen. Wanneer Evert dit weigert dreigt NSB-er Martin zijn bedrijf te vorderen. Dat moeten Evert en Johanna voorkomen omdat er drie onderduikers in de kelder, onder het werkplaatsje zijn verstopt. Wanneer onderduiker Mirjam zwanger raakt verzint men een list.

Kijk voor een uitgebreide beschrijving op: www.oesevolluk.nl

Unieke samenwerking met de historische verenigingen

Sandra Schuttert, Alfred Klein en Dick Schuurman schrijven al een aantal jaren onder het pseudoniem Hedi Scheijn & Ralf Sandster toneelstukken voor Oese Volluk. Tijdens het oefenen en zelfs nog na de voorstellingen wordt de tekst nog bijgeschaafd, waarna het stuk wordt opgenomen in de catalogus van een Toneeluitgeverij.

75 jaar vrijheid was een mooie reden om 2 stukken te schrijven waarbij het publiek zich niet alleen kan amuseren maar ook een beeld krijgt hoe de oorlog in onze regio is beleefd.

In maart zijn de schrijvers begonnen met het verzamelen van informatie en het uitzetten van de verhaallijnen. Daarna is men begonnen met het schrijven.

Na bijna elke schrijfsessie werd er een mail met een aantal vragen verstuurd naar de vier historische verenigingen. Dat ging niet alleen over zaken die met de oorlog te maken hadden maar ook over hoe men in die tijd werkte en leefde. Tijdens het schrijven ontdekten de schrijvers dat de situaties in WOII in Dalfsen, Ommen, Dedemsvaart en Nieuwleusen sterk verschillend waren.

 Een komedie over een zwarte bladzijde in onze geschiedenis

De schrijvers hebben geprobeerd om een evenwicht te vinden tussen de ernst van de oorlog en de blijdschap van 75 jaar vrijheid. Volgens een aantal mensen die het stuk gelezen hebben, zijn ze daar in goed in geslaagd.

Sinds september komt de Toneelgroep bij elkaar om te oefenen.

Bijzonder is het decor. Er is een timmerwerkplaatsje met werkbanken gemaakt en een schouw met een geheim ingang naar de kelder waar de onderduikers verstopt worden. Gereedschap en kleding uit die tijd heeft Oese Volluk kunnen lenen van museum Palthehof.

 

Om het publiek 80 tot 75 jaar mee te nemen terug in de tijd, heeft Oese Volluk filmopnames gemaakt in museumboerderij De Wheem in Oud Avereest. Verder is er een hilarische scene opgenomen met een paard en wagen in de bossen van Dalfsen, waarbij medewerking is verleend door de mensen van ’t Belsenspan.

De toneelgroep werkt al een aantal jaren met korte filmpjes die op een scherm naast het podium te zien zijn.

Primeur

Niet voor niets hebben de leden van Historische Vereniging Ni’jluusn van vrogger op donderdag 16 januari de primeur. De toegang is (uitsluitend) voor de leden gratis.

De leden kunnen zich vooraf aanmelden bij Jan Huzen op: 0529-48 27 36 of 06-29 11 33 44.

Op donderdag 16 januari moet men zich vóór 19:00 uur gemeld hebben aan de zaal van de Ontmoetingskerk.

Leden die zich niet aangemeld hebben kunnen na 19.00 zien of er nog plaats is, want er kunnen maximaal 140 mensen in de zaal, met andere woorden: op tijd aanmelden, want vol is vol. Vooraf en tijdens de pauze worden er loten verkocht.

Om 20:00 uur neemt Toneelgroep Oese Volluk het publiek in Ni’jluusn mee noar vrogger.

Voor Toneelgroep Oese Volluk is de primeur altijd weer een spannende avond. Er is hard gewerkt om er een onvergetelijke avond van te maken.

Na de primeur volgen er nog een aantal voorstellingen in de regio.

Een dag later speelt Oese Volluk met en voor Taveno. Deze voorstelling is niet alleen voor leden en donateurs, maar voor iedereen die deze bijzondere voorstelling wil beleven. Voor een groot aantal spelers van de toneelgroep is dit de meest kleurrijke voorstelling uit de reeks omdat de mensen van Taveno al jaren de sterren van de hemel spelen door een gastrol te vervullen. Ook voor deze voorstelling geldt: reserveer op tijd uw kaarten, want vol is vol.

Onderstaande voorstellingen zijn voor jong en oud toegankelijk:

 

Vr. 17 januari              Nieuwleusen       Ontmoetingskerk, Taveno

Wo. 29 januari              Nieuwleusen       Ontmoetingskerk, ouderen Let op: aanvang 14:00 uur

 Vr. 31 januari              Nieuwleusen       Ontmoetingskerk        

Za. 8 februari               Dedemsvaart       Theater de Baron

Za. 29 februari             Dalfsen                de Overkant, Benefietvoorst. t.b.v. Tour du ALS

Vr. 6 maart                   Ommen               Theater Carrousel

Aanvang: 20:00 uur

Kijk voor kaarten en meer info op: www.oesevolluk.nl

of bel: 06 – 33 31 33 55