Ook Ni’jluusn van Vrogger ontvangt Cheques van Nieuwleusen Synergie.

Ook Ni’jluusn van Vrogger ontvangt Cheques van Nieuwleusen Synergie.

Nieuwleusen Synergie heeft tien cheques van elk duizend euro uitgereikt aan lokale verenigingen en goede doelen die zich hiervoor hadden gemeld. De uitreiking was aanvankelijk gepland tijdens het feest van de overdracht van de twee windmolens, op 18 september Maar omdat het feest vanwege corona-maatregelen werd afgeblazen zijn de winnaars uitgenodigd in Kulturhus De Spil. Hier lieten ook leerlingen van het Agnietencollege zien wat zij met windenergie kunnen. 

 

Winnaars
De belangstelling voor de cheques was dusdanig dat er een selectie moest worden gemaakt. Deze is gemaakt door leden van de coöperatie. Hierbij is vooral gekeken in hoeverre de inschrijvingen aansluiten bij de doelstellingen van Nieuwleusen Synergie om Nieuwleusen leefbaar te houden. Van alle tien winnaars waren vertegenwoordigers aanwezig. Zij vertegenwoordigden: Bijenhoudersvereniging, EHBO (afdeling Nieuwleusen), Historische vereniging Ni’jluusn van vrogger/Museum Palthehof, Stichting Hand in Hand, SV Nieuwleusen, Stichting Molen Massier, Fruit voor basisscholen (samenwerkende organisaties), Eetcafé in De Spil (samenwerkende organisaties), Belangenvereniging Nieuwleusen Buitengebied West (BNBW) en de Kerstmarkt (ondernemers-vereniging). Carin Holsappel, bestuurslid van de coöperatie, overhandigde de cheques.

Synergiefonds
Nieuwleusen Synergie bekostigt de cheques met geld uit het zogenaamde Synergiefonds. Dit fonds wordt gevuld met inkomsten uit diverse projecten en activiteiten van de coöperatie. Vooral de opbrengsten van het windproject ‘veur de wind’ zullen belangrijk worden voor het fonds. Maar ook in de afgelopen jaren kon het synergiefonds al worden gevuld, bijvoorbeeld door inkomsten van de kringloopwinkel Deuroe Veuroe.