Historische Vereniging "Ni'jluusn van vrogger"

In 1982 werd in Nieuwleusen een historische vereniging opgericht die de naam "Ni'jluusn van vrogger" kreeg. Aanleiding tot de oprichting was de viering van het 350-jarig bestaan van Nieuwleusen.

De vereniging stelt zich ten doel het bevorderen van de kennis van en de algehele belangstelling voor de geschiedenis van Nieuwleusen en omliggende gebieden in het bijzonder en de regionale geschiedenis in het algemeen, alles in de ruimste zin des woords (art. 3 van de statuten).

Voor de uitvoering van de doelstelling kent de vereniging diverse activiteiten, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Museum "Palthehof" waarin de grote verzameling cultuurhistorisch erfgoed van Nieuwleusen wordt getoond. Jaarlijks is er een wisseltentoonstelling over een bepaald thema.
  • Kwartaalblad met veel interessante informatie en foto's over de geschiedenis van Nieuwleusen. In de afgelopen jaren is er een groot aantal artikelen verschenen over diverse onderwerpen. In elk nummer een groepsfoto met bijbehorende namen.
  • Ledenbijeenkomsten met lezingen, film- en diapresentaties.
  • Werkgroepen die zich bezig houden met een bepaald aspect uit de geschiedenis van Nieuwleusen. De werkgroep Genealogie (stamboomonderzoek) doet onderzoek naar families; de werkgroep Begraafplaats inventariseert de grafstenen, de Zanggroep achterhaalt en zingt oude liedjes en de Fotowerkgroep zorgt dat oude foto’s in het archief van de vereniging worden vastgelegd. Deze werkgroep draagt ook zorg voor de verzameling school- en groepsfoto’s die in museum Palthehof ter inzage liggen. Er zijn meer werkgroepen.

"Ni'jluusn van vrogger" is de grootste culturele vereniging in Nieuwleusen en telt momenteel ongeveer 930 leden. Deze komen zowel uit Nieuwleusen en omgeving als van elders.

Een lidmaatschap kost € 22,50 per jaar. Leden ontvangen het kwartaalblad, hebben recht op toegang tot verenigingsactiviteiten en ontvangen twee toegangskaartjes voor museum "Palthehof".

Nieuwe leden ontvangen een welkomstgeschenk.


Belangstelling? Word dan lid en meldt u hier aan of stuur een kaartje naar onderstaand adres.

Historische Vereniging "Ni'jluusn van vrogger"
Westeinde 3
7711 CH Nieuwleusen
Telefoonnr. 0529 485 255
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.