Museum Palthehof

 

Op dit moment vindt er een grondige interne verbouwing plaats van het Museum. Opening op  30 juni 2023.

In museum Palthehof wordt de geschiedenis van Nieuwleusen getoond door middel van vaste en jaarlijks wisselende tentoonstellingen. Het museum werd geopend op 3 april 1998. Het dankt zijn naam aan de familie Palthe en met name aan Gulia Palthe, de laatste van de tak van de familie die hier bezittingen had.

Museum Palthehof is gelegen in het mooie Palthebos, het groene hart van Nieuwleusen, waar het heerlijk wandelen is. Het ligt schuin achter de Grote Kerk in Nieuwleusen-zuid en is zowel vanaf het Westeinde als vanaf de Dommelerdijk te bereiken. Er is een ruime parkeerplaats rondom de kerk. Naast het museum is een oude, in 1943 gesloten, begraafplaats.

De collectie die in het museum wordt getoond, is in de loop der jaren ontstaan en bevat onder meer boerengereedschappen, huishoudelijke voorwerpen en kledingstukken uit het leven van de Nieuwleusener voorouders en de inventarissen van diverse kleine ambachtelijke bedrijfjes. Het museum bezit ook een belangrijke collectie over Union rijwielfabriek.

Daarnaast is het museum ingericht met een schoolklasje, een boerenkeuken en een 'mooie kamer'. Verder zijn er maquettes te zien van o.a. een Nieuwleusener boerderij en een schip dat vroeger door het kanaal de Dedemsvaart zijn lading turf vervoerde. Op het buitenterrein staat een zgn. TBC-huisje en een gerestaureerde tramwagon van de DSM.

Verder is er een beamerpresentatie met informatie over de plaatselijke geschiedenis. Aan de leestafel kunnen de mappen met oude school- en groepsfoto's worden ingezien. De gegevens van geboorten, huwelijken en overlijden in Nieuwleusen zijn te raadplegen, evenals de ‘digitale begraafplaats’, een inventarisatie tot ca. 1990 van alle grafstenen op de plaatselijke begraafplaatsen.

In het museum is een winkeltje ingericht met brocante  en leuke dingetjes. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan het museum.

Het museum is op de benedenverdieping toegankelijk voor rolstoelen.

Er is koffie en thee verkrijgbaar.