De familie Palthe

De familie Palthe

De familie Palthe was van oorsprong een predikantengeslacht uit Twente. Jan Arend Palthe was van 1754 tot 1803 predikant in Nieuwleusen. Hij verwierf hier in die periode belangrijke bezittingen. Via zijn zoon Johannes en kleinzoon Carel Hendrik Bernhard kwamen deze in bezit van diens dochter Gulia. Ze was de laatste van haar tak van de familie.

De familie Palthe woonde 's zomers in Nieuwleusen en 's winters in Oldenzaal. Gulia Palthe was ongehuwd. In haar kinderjaren was zij ziekelijk en daarvoor kuurde ze in Bad Oeyenhausen bij Osnabrück. In Oldenzaal zat ze avonden achter het raam van haar kamertje te kijken naar op straat spelende kinderen. Ze kon daaraan niet deelnemen omdat ze moeilijk ter been was. Ook in latere jaren zat ze vaak eenzaam achter het raam te kijken naar voorbijgangers. Ze leefde heel teruggetrokken.

In Nieuwleusen daarentegen was Gulia Palthe zeer bemind. Ze onderhield veel sociale contacten met o.a. de echtgenote van de burgemeester, van de dominee en met baronesse Van Dedem. Bij de plaatselijke notaris liet ze haar testament maken. Ze heeft veel goeds voor de gemeenschap van Nieuwleusen gedaan door schenkingen aan bijvoorbeeld het Groene Kruis en de muziekverenigingen. Wanneer ze weer naar Nieuwleusen kwam, werd ze met muziek van de tram gehaald en in optocht naar haar huisje gereden. Dat stond ongeveer op de huidige oprijlaan naar het museum.

Na haar overlijden in 1928 bleek dat ze de meeste boerderijen die zij hier bezat bij testament aan de pachters had vermaakt. Haar huisje in Nieuwleusen en het er achter gelegen Palthebos vermaakte ze aan de Hervormde Kerk. Helaas is het huisje vanwege de slechte staat in de jaren 60 afgebroken, maar gelukkig zijn er nog foto's bewaard gebleven waarop te zien is hoe het was.

In het museum is een boek over de familie Palthe te koop: "DE FAMILIE PALTHE EN NIEUWLEUSEN". Dit boek werd uitgegeven ter  gelegenheid van de tentoonstelling over Gulia Palthe, de openingstentoonstelling van museum Palthehof in 1998. Het gaat over deze van oorsprong Twentse predikantenfamilie die in 1753 nauwe banden met Nieuwleusen kreeg. Sindsdien zijn de namen Palthe en Nieuwleusen onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het boek wordt de geschiedenis van deze "relatie" uit de doeken gedaan.

Zie ook: www.paltehuis.nl